Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cuaidh an beirt aca anonn godí an bainc. Dubhairt an fear óg leis an greasaidh rachaidh tusa síos anoct cuaidh mise sios aroidh.
    Cuaidh seisean sios agus cuaidh sé sios ins an tarr thúsuigh an fear óg a tharraint, agus bí sé ag tarraint gur sé an cloigean dó. Ar maidin lá tharr na bharach fuair siad a colghan gan ceann sios ins an tarr. Bhí siad fhad ar gcul annsin agus bhí siad ar dtus.
    Cuaidh siad fad leis an tseanduine dubhairt sé leo cnáin muice. A cur isteach i dteach, agus an glas a cur ar a doras, agus gan greimh ar bith a tabhairt le h-ite dó. Rinn siad seo cuinnigh siad istigh ar fead trí seactmaine agus car dtug siad greim ar bith le h-ithe dó. An lá a leig siad amach é d’imthigh sí trasna na gcnuc ach ní rabh aon duine abalta cois a congbhal léi. Godí gur dtainig sí godí an ait a rabh cloigean an colgan ga cinn curthá. Ní rabh fhios annsin cadé deanfadh siad cuaidh siad fhad leis an t-seandhuine agus
    AT0950: Rhampsinitus
    Aod Ó Gallcobhair