Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fad agus bead an bata aige. Ach ní tugh Maol Muire cluas ar bhith do agus conbhuigh sé an bata. Sé an t-ainim a tugad air ní bá mhó “Maol Muire an bata buidhe”.
    Bhí cleireac eile i n-Oilean Ghóla agus cualaidh se go rabh an bata seo ag Maol Muire agus rinne sé amac go n-guidfead sé an bata. Ach dinnis an bata do Maol go rabh Feidhlimhidh Cam cleireac Gola fá coinne (an) éiseann a tabhairth leis air. Dimtigh Maol Muire i lár na h-oidhche ar churrach agus thainig sé go Góla. Chuaidh sé go dtí teac Fheidhlimid Chaim agus tug leis mac de Feidhlimidh agus d’imtig sé go Thoraig arís. Chuaidh Feidhlimidh thart ar chloich mhóir naoí n-uaire roimh eirigh gréine agus h-innrigheadh do cá rabh a mhac. An oidhche sin dimthigh Feidhlimid go Toraig agus chuaidh sé isteach i d’teac Mhaol Muire. Chuaidh sé go dtí leabaidh agus bhí seiseár gasúr na gcodhladh inntí. D’amharch sé cé acha a rabh sé léara air mar ní rabh gasúr ar bith eile i n-Éirinn a rabh sé léara air ach a mhac fhéin. Fuair sé é fá deireadh agus musgal sé é. Thug sé leis gasúr eile agus thug sé iadh gó dtí Gola. Thug sé leis a mach fhéin agus
    Pádraig Ua Fearraide
    An Ghlaisigh, Co. Dhún na nGall