Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i n-a rabh a dhearbhrathair Seán ar fastodh. Bhuail sé féin agus fear an toighe 'un chómhráidh agus as an chómrádh tháinig sé go rabh an maighistir ar lorg buachalla agus Micheal ar lorg maighistre. Chuaidh siad 'un margala agus ba é an margadh céadna bhi eathorra agus a bhi idir Seán agus an maighistir ach amháin go rabh an dá chluais le cailleadh ag ca bith fear aca a d'éireochadh feargach leis an fhear eile. Fuair Micheak a shuipear agus chuaidh i luighe. Béigean do éirigh le sgairt an choiligh ar maidín agus a ghabhail amach 'un na páirte a bhualadh arbhair. D'obair sé go h-am dínneára acht ní rabh cosamhlacht ar bith ar bíadh a fhághail. D'oibir sé leis tamaill eile ach ní tháinig biadh ar bith. Mar sin féin níor ghlac Micheal fearg. Líon sé mála saic de'n ghrán agus chaith ar a dhruim é agus chuaidh 'un a bhaile mhóir agus dhíol é. Fuair sé luach an airgid de bhíadh agus phill sé agus d'oibir sé leis an lá sin. An lá thar na bhárach bhi an maighistir agus a
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    AT1005: Building a Bridge or Road