Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le na athair go rabh ocras air. " Cad tuige nar ithe tú dó shaith nuair a bhí tú ag ithe" ars an tathair leis. " Sgríob tusa sa chois mé" ars an mac
    " Ó char sgríob" ars an tathair " sé an cat a sgríob thú." Éirigh agus go síos na ceistenigh agus bhéirfidh bean an toighe rud éigin duit le h-ithe. D'éirigh an mac agus thainig sé anuas na ceistinigh. Diarr bean an toighe air cupa a thabhairt leis agus cuid den rud a bhí sa phota ag cois na teineadh a thabhairt leis. Rinn an mac seo agus caidé a thug sé leis ach deoch minn bhuidhe a bhí i gioll i bpota uile, thug sé leis é ag tarraingt ar an tseomra a bhí an tathair na luighe, ach bhí an oiread sin seomraí ans an teach go dteachaidh an mac isteach in seomra a bhí seanduine na luighe ann. Tug sé leím isteach na leapa agus nuair a chonnaic an mac nach bé a athair a bhí ann leig sé don chupa tuitim ar mhullaigh an tseanduine agus sgall sé é, Bhain an mac na bonnaí as agus níor chualas iomrádh air ní bá mhó.
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Séamus Ó Brógáin