Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. An Droch Shaoghal
    Ghoill an droch shaoghal go mór ar mhuintir na h-aíte seo. Bhí an chuid is mó aca agus ní rabh a ghach acu le h-ithe ach beó ar an chomharsanacht. San am sin bhí i bhfád níos mó daoine sn cheantair seo nó mar atá ann anois.Fuair cuid acu bás leis an ocras agus dimthigh an chuid uile go h-America ar imirce. Fhad agus a mhair an droch-shaoghal mheith bárr na bpréataí. Dfhas siad go maith i dtús-baíre ach mó bhrón tháinig an aicid ortha agus mheith siad dó réir cionn agus cionn. An mhéid des na preátaí a bhí sádhbhailte lóbhaidh siad ins na poill, agus anois ní rabh rómpa ach an t-anás.
    Ní an dóigh cheádna a chuirtear na préataí anois agus a chuirtí iad in aimsear an drochshaoghal. Seo an dóig ar ghnáth leo na préataí a chur san am sin:- Deintí réid an talamh fé mar a deintear anois é ach ní ósclochaidis drilliní ar bith. Bheirtí leó spád agus ioghtaí práb creafoíge agus chuirtí an scoiltéan síos ins an phoill, annsin chuirtí práb an creafóige síos a mullaigh an scoilteán agus mar sin dó go mbéadh deireadh curtha acu.
    1. am
    Séamus Ó Brógáin