Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Luibh na bó:- Geibhtear an luibh seo in aice na fairrge in-áit in a bhfuil an tsáile ag teacht isteach air. Baintear é agus nighthear an gaineamh as. Beirbhightear é agus tugtar an tuisge beirbhighthe go [?] lag tanaidhe chun í do leighis.
    Luibh na gCaorach:- Fásann an luibh se ins an ngainimh freisin. Bíonn blath bi [?] uirthi agus núair a itheann an caora ritheann sí go dtí sruthán agus leanann ag ól uisge go dtí go bpléasgann sí.
    Muing - Bharra:- Duilleóga beaga a fhá [?] cois na claidhthibh iseadh iad so. Piochtar [?] agus cuirtear in-aice na teine iad go dtí go mbíonn siad te agus annsin cuirtear ar cos capaill a bhéadh aite air
      1. cleachtas an leighis