Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

DALLÓG
    Cuireann duine píosa éadaigh ar a shúilibh agus téigheann na daoine eile I bhfolach. An té go bhfuil an t-éadach air tosuigheann sé ag iarraidh breith ar duine eile. Nuair a bheireann sé greim air is éigin dó a ainm a ghlaodhach amach agus má bhfuil an cheart aige cuirtear an t-éadach ar an duine sin agus muna bhfuil an duine ceart aige leigtear saor é agus leanann an sport mar sin. Tugtar dallóg air.
    PÁRDÓGA ASAIL
    Seo cluiche a n-imirtear ins an dúthaigh seo. Luigheann duine ar an urlár. Cuireann beirt eile a gcosa treasna agus beireann an bheirt greim ar cosaibh a chéile. Éirigheann an duine atá in a luighe má's féidir leis acht bíonn an bheirt ag iarraidh é a choimeád thíos.
    Máire Ní Mhuilligh
    Aibhistín O Gáchain