Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Báthadh luinge
    Maidin deas ciún a bhí ann bhí an grian ag soillsiughadh go h-árd sa spéir. D'éirigh fear go luath ar maidin agus chuaidh sé go dtí'n fhairrge le iasgaireacht. Fuair sé sean slát iasgaireacht agus dimthigh sé Bhí an fhairrge go ciún le clár. Nuair a bhí sé tamaill ag iasgaireacht ní rabh eagla ar bith air roimh an fhairrge. Chuaidh sé amach giota mhaith ar an cládach. Thainig an t-síoda isteach agus ní fhaca seisean é. Chuaidh an t-síoda thart ar a chúl agus thug amach é.D'éirigh stoirm millteanach indiaidh sin.Snámh an fear bocht ar feadh tamaill acht sa deire déirigh sé tinn,agus báthadh é. Cúpla uair indiaidh sin caitheadh a chorp isteach ar an tráigh .Fuair na comharsan a chorp agus bh íbrón millteanach ortha in a dhiaidh.
    D'innis mo áthair ansgéalseo damh
    Domhnall mac a Bháird Machaire Meadhonach Dúnfhionnacaidh Tír Chonall.