Scoil: Mágh Rua (Murroe)

Maigh Rua, Co. Dhún na nGall
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bhí dhá chailín ar fastadh aon uair amháin. Bhí áiteacha cruaidh aca. Oidhche amháin d'fhág siad na h-áiteacha. Bhí sé dorcha agus ní rabh áit ar bith le dhul aca ach isteach i dteach an pobail.
    Nuair a thainig sé fad le doigh dhéag a chlog san oidhche Lás an altóir uilig suas Scannruigh na cáiliní ach bhí eagla ortha an teach pobail a fhágail. D'fán siad sa Teach Phobail go dtí'n lá. Annsin dimthigh siad go teach an tsagart agus dinnis siad do. Diarr an saghart ortha dhul go dtí'n teach phobail ag fánacht ann go bhfeicfeadh siad an solus an oidhche sin fosta. Choinnigh an saghart iad an lá sin go dtí an oidhche. Nuair a thainig an oidhche chuaid na cáilíní go dtí'n teach phobaill agus d'fhán siad ann gur lás an altar. Annsin dinnis siad do'n saghart. Thainig sé aniar agus léigh sé aifreann, cuidigh an saghart marbh leis an aifreann a léigheadh agus ní fhaca aon dhuine an althoir lásta níos mó.
    Máire Nic a Leagha
    Brighid Nic a Leagha