Scoil: An Mhaol Rua (Mulray) (uimhir rolla 13638)

Duibhleann Riach, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Gallcobhair

1. (gan teideal) (ar lean)

Lá amháin bhí Oscar Mac Aisin amuigh ag seilg.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    féin. [!] Thanic an oidhche air agus chuir sé síos campa i lár gleanna. Bhí sean bhean na comhnuidhe i n-iochtar an ghleanna i mbothoigh bhig. An ceud amharc a bfuair sí ar Oscar shíl sí a cuid mhór dé no fear crodha a bhí ann. Níor mhaith le Oscar an tseanbean seo.
    Lá amháin bhí sé taobh amuigh do'n campa agus Choinnic sé an tseanbean ag tarraint air. Thug sé leim thar an abainn a bhí ann le faghail ar siubhal uaithe acht níor éirigh leis agus tuith sé isteach.
    Thanic an tsean bean agus chuaidh sí tar an abann le aon choisceam amháin. D'amharc sí thart agus chonnaic sí Oscar 'na sheasamh i lár na habhna agus é fliuc báidhte. agus Dubair [!] sí "Bhi mise mo amadan le mo ghrádh a thabairt do spríosán mar thusa
    Padraig Mac Suibhne
    Máire Uí Buidhe