Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag an táilliúir acht stad na daoine a dhéanadh éadaigh, agus níl a dhath de le fághail anois. Bhéadh culaith de eadach na h-áite níos fearr na culaith de éadach sioipa.
    Ba gnathach leis na daoine a gcuid éadaigh féin a thabhairt chuig an tailliúir le cultacha a dhéanamh as agus snáth an dath céadna leis an éadach. Da mbéadh dath ró-bhán ar an chulaidh nuair a bhéadh sí déanta chuirfeadh na daoine dath uirthí. Is ineall, snáth, siosúr agus iarainn smúdala a bhíonn ag an táilliúir im-bionn a chuid oibre. Bíonn lár ag an tailliúir faoi an éadach nuair a bhíonn sé ag smudail. Ba gnathach leis na daoine a bhéith ag sníomh ar thuirní. Annsin dhéanfadh siad lín-eadach amach as an lín agus dhéanfadh siad culaidh amac as an lín-eadach.
    Gráinne Ní Dhochartaigh
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall