Scoil: Cruach Ros (uimhir rolla 15532)

Creamhros, Co. Dhún na nGall
Colm Ó Baoighill

NÁ DÚNAIN
    Bhí lios páganach annseo uair amhaín.

7) ROS CIRC
    Bhí fear as an bhaile seo fad ó darb' ainm Gallacobhair. Bhí cliú agus caíl ar a laidíreacht. Bhí guth aige a cluinfidhe dhá mhíle ar shiubhal. Uair amhaín fuair sé dhá chat, cheangail a rubaill lé chéile agus chaith trasna gcág crainn iad. Chuir sé a lámha ar chúl a dhroma agus throid sé ná cait le a bhéal. Mharbh sé an dá chat. Rinn sé an gníomh seo ar gheall phunnta.
    AN AILT
    Aít sá chnoc ina ghnidheadh siad poitín fad ó.

8) DUTHAIGH CRABBÍN
    Tá fothracha sean-chaisleán le feiceal annseo. Ba leis Clann t-Suibhne é. Deir ná sean daoine go bhfuil cróca óir i bhfolach san áit seo. Tá aít eile ar an bhaile seo agus deirtear go bhfuil óir i bhfolach ann. Chuarduigh daoine fa choinne an oír cupla uair acht ní bhfuair siad gné.

9) CAISLEÁN na bPREÁCHAN
    Ciste breac