Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. (gan teideal) (ar lean)

Is olc an mharcuigheacht nach fearr no droch chusuigheacht

(ar lean ón leathanach roimhe)
    socair. Le sin leig sí a h-uisge anuas ortha. Damharc fear aca suas agus arsa seisean “Caithfidh se bheith i naimsire [maiththe]? no tá cioth meala tuitim as [Suilleabhar]? an chrann mhóir anocht” I gcionn tammailt ars an dunn fear. Níor mhothuigh mé na [crapain]? sin ag tuitim as an spéir ariamh nach mbíodh [faobhal]? aimsire na ndiaidh. Ca bith nchaint a bhí oirthise an triómadh h-uair leig sí ‘nuas an chómhla tógain taimheac táisc fríd na craobhacha agus síl na trí gheaduigh go rabh an spéir agus a rabh os a gcionn anuas fa mhuilaigh chinn ortha.
    Léim siad na seasamh agus as go [bruthaí]? an méid a bhí i n-a gcorp agus nior amharc fear aríamh acu i ndiaidh a thona go rabh siad glan eascairdheach mílte ar shiubhal on choillidh.
    I gcionn tamailt nuair a bhí achan seórt socair agus fa shuaimhneas Tigídh an fear a bhí sa chrann anuas. Anuas leithise na dhiaidh Choinbhuigh sí greim ar bhéal an mhála. Chuir seisean isteach an t-or na [mhámai]? go rabh an mála lán. Thóg sé an mála ar a buin ag bhain a bheirt an ‘baile ‘mach, agus bhí gac uile rud a b’féarr na chéile agus an t-slainnte aca o’h lá sin ní ba mhó
    AT1541: For the Long Winter