Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí ann da n-amharcadh ceachtar de na h-óganna[igh/ibh?] óga ar speil. Bhí sí cunntaiste bheith na h-acra chontabhairteach an uair sin
    Ó Rí! caidé mar d'athruigh an saoghal seo o shoin. Nach iad na sean daoine bhí sónntach nuair a tcídh sinn na gléasraidhe tá 'nois ann a's comh beag o shuim a chuirtear ionnta.
    Bhí mo shúil fhéin i dtolamh ar na spealaibh da bhfághainn faill mhaide na sginne. 'S iomaidh brothlughadh chuir m'athair orm ach ní rabh garr ann Nuair a thigeadh am dinneara is annamh nach mbínn i n-innibh speal a sgiobann liom go mbaininn sraith buillidhe sal ma dtigthi orm. San deireadh thug m'athair fa dear go rabh mé fághail isteach ar an dóigh agus mhaoidhmh sé go bhféadfainn bhéith mo spealadóir go fóill. An Fhóghmhar amháin bhí mé fhéin mo ghéar diulach dhaingean a's ghlac mé uchtach chugam fhéin da bhfághainn speal go mbéinn in innibh an féar a bhainnt. Tháinig rudaí isteach mar d'fóir damh Ghlac fear de na spealadoraigh co nimhneach. Bhí sé gabhail mall san tséasúr a's thoisigh m'athair a' mairgnidhe nach bhfuighfidhe an sop féir i mbliadhna. "Ma gheibh tú speal damhsa," arsa mise, "bainfidh mise fóghmhar na bliadhna seo duit." Nach iomarcach i cainnt thú ar seisean. Tá sé mór chroidhtheach agatsa a shílstean go bhfuighthea thusa an rud nach bhfuair mise no
    Anna Ní Ghaoithin
    Bóthar Ghuí Íochtarach, Co. Chill Dara