Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

páidreacha ná trí "Ave Maria" in ainm an Naoimh spéisíalta.
    'Sé an sgéal atá ag baint le' n Tobar Naoimh Agustine ná:-
    Beannuigheann cúpla sagart an t-uisce ann ar lá gach bhlian agus ní bhíonn aon curtha isteach ann le uisce an t-Sáile. Téigheann - naidcosnnochtuighthe ag Tobar an Mhaighdin Mhuire chun bheannachta a fhágháil ás. Ceaptar go raibh uisce ag teacht as an dtalamh uair ar dtúis agus cuireadh balla beag ann agus déineadh an tobar annsin le comhacht Dhiá.
    Do bhí daoine ag dul go dtí an Tobar Naomh Agustine go minic, acht níor cuireadh aon leigheas i bhpobhlaidheacht ann ariamh. Is é an galar an "dall" is mo a bhíonn daoine ag iarraidh leighis air.
    Ólann na daoine uisce as an tobair agus uaireannta cuireann siad uisce i mbuidéal ann. Chuala mé go bhfágadh a lán rudaí mar pháipéar, fáinne, nó píosa ádhmuid faoi gcloch san dtobar, ins an dtobar uisce. Níl aon iasc ar bith san tobar sin mar uisce beannuighthe ann, agus ní feidir le h-éisc a bheith in-a-gcomhnaidhe ann. Téigheann na daoine 14adh uaire mór thimcheall an tobair in ónór "Glachadh na Croise Íosa Chríost. Is mó an creideamh a bhíonn ag daoine mar gheall ar san. Tá cuid maith sgeach ag fás in-aice le Tobar Naomh Agustine.
    Chuala mé sgéal bheag ó mo mháthair ag bruaghadh isteach ar mí-adha bheith ag déanamh olcas do tobar.
    Pádhraig O Dubhghaill
    Bean Uí Dubhghaill