Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá dá roilig sa bpáraiste seo. Tá siad suidthe in aice an Caisleáin. Dunadh an t-sean reilig bliadantha o shoin. Tá cuma cearnógac ar an dhá ceann ó shion. Tá fothrach sean-mainistreach i gceart lár na roilige núaidhe. Tá an roilig nua leibhéalta. Do cuiread an mainistreach ar bun 1290 A.D. Sé ceann de na sean-mainistreacha is fearr in Éirinn é. Tá córr chrann ag fás ins an reilig. Tá trí tuambaí ann. Tá a lán clocha órnáidheacha ann agus tá piosaí de marmar fíghthe isteach ins na ballaí i ainm - sagairt éigin atá curtha faoí sgíobtha air.
    Cuirtear leanbhaí nár baistadh i liosanna. Tá lios i Mánteac agus ceann i gClochar. Tá sean-comarsa i mbéal an dorais againn a bhfuil chuimhnigh aige ar na manaigh a bhí i mBaile Cláir.
    (Peadar O Moráinm, Cathair Gabhann)

Tá dhá reilig sa bparáiste seo. Tá an dá cheann aca i mBaile Cláir. Sé an t-ainm atá ar cheann aca reilig Naomh Praínsé. Cuirtear daoine in gach ceann aca. Cuma carnogach atá ar an dá ceann. Tá siad leibhéalta freisin. An ceann eile tá sé ar ceann de na reilig is sine i
    Mairtín Mac Giollarnaith
    Cathair Ghabhann, Co. na Gaillimhe