Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sháith le n-ithe dhó. Ní bheadh siad acht ag tosnuighthe ar an mbéile nuair a déirfeadh an fear go raibh sé fhéin agus a bhean réidh agus go mba ceart do gach duine a bheith réidh. Bhí an buachaill aimsire ag éirig an-chaithte. Bhí táilliúir ag obair aca an lá seo. Bhí suipéar maith ag gach duine fataí, feoil, gabáiste. Is gearr a bhíodar ag ithe nuair a dubhairt an fear go raibh sé fhéin agus a bhean réidh agus go raibh gach duine eile réidh. Ná corruigh as sin dubhairt an táilliúir leis an mbuachaill níl mise sáthach ná níl tusa sátach ma corruigheann tú cuirfidh an forc ionnta. Chuaidh fear an tighe agus a bhean a codlad. Bhí sé ag creadaíl is ag osnail. Bhí sé mar sin nú gur b'eigin de'n bhean éirge agus dubhairt sé leithe ar son Dé an cabáiste a bhí sa bpota a thabhairt dó. D'eirig an táilliúir amach as an leabhaidh agus tosuigh sé ag caitheadh tobach. D'iarr sé ceárd a bhí sa bpota aici. Dubhairt sí go raibh braithlíní glan deas. D'imthigh sí a codhladh aríst. Tá mé sáthruighthe agat adeir sí tuige nar ith tú do suipéar mar cuile duine. Éirig anois adeir sí leithe cáca agus d'fag sí ar an dteallaigh é agus cuir sí luaith thart air. D'éirig an táilliúir. Tuige nar fhan tú i do chodhladh, dubhairt sí. Is mór an contabhairt tusa a bheadh sa teallach ná mise
    Stiopáin O Móráin