Scoil: Tamhain (uimhir rolla 15679)

Tamhain, Co. na Gaillimhe
C. Bean Uí Thréinfhir

1. An Cleasuidhe Tailliúra.
    Ins an mbaile i bhfad siar a comhnuidhe an tailliúir seo. Bhí sé an-mháiliseach. Ní raibh pleis am ná baill o dhair ar bith ná raibh a lámh ann. Bhí sé comh dona agus go dtug an sagart sluagh-mhallacht an phobail dhó. Níor thaithnigh sé sin leis an tailliúir ach caithfidh sé (gur) cur suas leis agus a intinn sheasacht a cur 'na ceann. Lean an sgéal mar sin nó gur cailleadh sean-bheainín sa mbaile agus ní raibh duine ná deoraidhe a bhain leithe sa mbaile. Chaith sí a saoghail 'na cadhain aonraich léithe fhéin nó gur cailleadh í. Nuair ná raibh aon duine a bhain leithe le na cur ná a sháracadh. Bhí ar an sagart breathnú 'na diaidh. Rinne an sagart sin agus chuir sé torramh uirthí.
    Annsin chuaidh sé chuig an tailliúir agus labhair sé leis mar seo. "Anois a thailliúir má's é do thoil é na teiridh
    Micheál Ó Fathaigh
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)