Scoil: Tamhain (uimhir rolla 15679)

Tamhain, Co. na Gaillimhe
C. Bean Uí Thréinfhir

1. Tá mé ar muin na Muice.
    Ins an am fadó bhiodh na tailliúirí ag dul ó theach go teach ag déanamh éadaigh go speisialta ins an dtuaith agus tailliúirí tuaithe a tugadh ortha.
    Thuit sé amach aon uair amháin go raibh tailliúir ag déanamh éadaigh ag fear ar feadh seactmhaine 'na theach féin nuair a bhí sé réidh san oidhche Dia Sathairn chuaidh sé abhaile ag ceann a bhóthain féin. Maidin Dia Luain 'na diaidh sin chuaidh sé ag teach fear eile ag déanamh éadaigh dhó agus d'innis an fear an sgéal seo dhó. Ghoid mé muc ó'n a leithéidí seo d'fhear, Indé agus b'shin é an fear ceanann céadna a raibh an taillúir ag obair aige an t-seactmhain chuaidh thart agus ar seisean cloisim go bhfuil sé ag tigheacht ar a thóir indiú nó 'á cuartú. Tá sí crocta shiar sa seomra agus níl fhios agam cá cuirfidh mé i bhfolach í. Leag annseo i lár an urláir
    Micheál Ó Fathaigh
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)