Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

ndícheall.
    Bhíodh plúr agus bainne agus im agus min-choirce agus gach rud ghá gcuid fhéin aca.
    D'fheicfheá na mná maidineacha sathairn agus iad ag dul go Gaillimh agus a gcuid ciseán faoi na n-asgallaibh aca - lán d'ím agus d'uibheacha.
    Dubhairt mo shean-mháthair liom gur minic a shiubhail sí fhéin cheithre mhíle dhéag go Gaillimh le ciseán chomh maith. Tá sí básuighthe ó shoin. Ar an satharn is mó a théighidís ann. D'innis sí dhom faoi an t-am a raibh sí fhéin ag dul ar sgoil agus an méid oibre a bhíodh le déanamh aice nuair a thagadh sí abhaile. Chaith sí tamall maith in Albain.
    Tá dearmad déanta agam ar leath an mhéid a dubhairt sí liom. Bhí na daoine an-bhocht timcheall Chonamara an tam úd, ach má bhí fhéin choinnigheadar suas an obair.
    Ní raibh mórán oibre le déanamh ins an teach (úd) an tam úd ach an méid a ghnítí san oidhche, ach gach duine ag obair ar an bhfeilm.
    D'fhágadh an t-athair agus an mháthair na páistí ar sgoil fadó go mbídís ó shé bliana déag go dtí fiche bliadhain d'aois.
    Ní raibh na daoine chómh leisgeamhail an t-am úd is atá siad anois, rud ar bith a bhíonn le déanamh anois déarfhaidh siad, "Coinneóchaidh muid duine de na gasúir seo ó'n sgoil indhiu agus déanfhaidh siad é,
    Máire Nic Confhaola
    Maighread Ní Donnchadha