Scoil: Seanafarachán (uimhir rolla 12646)

Seanadh Farracháin, Co. na Gaillimhe
Seán Mac An Ríogh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do Thomás agus chuir sí an gaduidhe síos san gcómhra é agus ghlasáil sí é. Annsin nuair a tháinic an oidhche mharbhuigh siad é agus chuir siad ar chúlaibh an tighe é.
    Annsin d'imthigh an t-amadán ar cuairtigheacht agus bhí fhios ag an máthair go n-innseóchadh sé gur mharbhuigh siad fear agus nuair a fuair sí imthighthe é thóig sí an fear agus chuir sí gabhar in a áit. D'innis an t-amadán go raibh fear curtha aca agus thug sé ag breathnú ar an bhfear dream a bhí ag cuartuigheacht acht nuair d'fosgail siad an áit ní raibh an fear ann.
    "O" deir an t-amadán nuair a chonnaic sé an gabhar "dar fiad tá adharca fásta air ó cuireadh annseo é". Ní raibh fhios aca nach gabhar a chuir siad ann agus níor creideadar uaidh sin amach é. Bhí neart óir ag an amadán agus ag a mháthair uaidh sin amach.
    AT1600: The Fool as Murderer
    Pádhraic Seoighe