Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le m'athair ná an fear sin thall. Shiubhail sé siar go dtí é agus cé bheadh ann acht an t-athair agus thosuigh an bheirt ag cainnt. "An gcuimnigheann tú ar an abhainn a tháinig tú treasna" ars an t-athair Is cuimhin [?] liom" arsa an mac "An bhfaca tú an eascú abí innti?" Chonnaicea[s] arsa an mac "Sin í do mháthair" ars an t-athair. Cuireadh annsin í mar phionús de bharr is [?] criosta is abhí sí nuair bhí sí ar an saoghal" "Bhfuil rud ar bith le fáil a thógfadh aist[i] í" arsa Páidín. "Níl" ars an tAthair Caithfidh sí fanacht annsin go lá an bhreitheamhnais" "Déanfaidh mé mo dhícheall cun í do scaoileadh agus déanfaidh mé turas thart timcheall an domhain agus déanfaidh mé í go mbeidh mo dhá chois caithte suas go dtí mo ghlúnaibh go saorfadh mé í dá mbeadh sé in mo chumas.
    D'imthigh Páidin leis agus é lán tsásta cun an turais do thabhairt. Ní raibh sé imthighthe act cúpla slat nuai[r] labhair guth os a chionn. D'fheac sé
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Eiblín Ní Fhloinn