Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

leanbhaí óga ann.

Deirtear gur thug NAOMH FHEICHÍN cuairt ar an gceanntar seo freisin fado. Tá tobar i nDún a bheannuigh sé agus tá sé an-ghar do Thobar Eanna. Tobar Feichín a tugtar air. Ní bháistear mórán leanbh i n-ainm an Naoimh sin anois.

Deirtear gur thug NAOMH PÁDRAIG cuairt ar an áit seo. Chodluigh sé oidhche ar bhárr cnuic istigh i gcarraig mhór. D'fhág sé lorg a dhá uillinn, a dhá ghluín, agus chúl a chinn sa gcarraig agus deirtear go mbeadh leigheas aon ghalar ag duine ach síneadh istigh sa leaba. Leaba Phádraig a tugtar air. Tá tobar i n-aice leis an leaba. Tugann daoine turas ann gach blian. Báistear go leor leanbhaí i n-ainm an Naoimh sin, ainm a chloistear go h-an-mhinic san gceanntar seo. Níor leigheasadh aon duine i Mám Éan ach is minic a fuair daoine rudaí a bhíodh caillte le gealladh ar turas a thabhairt go Mám Éan. Ní dhearna Naomh Pádraig aon mhíorbhailtí san aít seo. Tá lá fhéile an Naoimh ar cheann de laethe Saoire na h-Eaglaise. Lá an-mhór seadh é agus bíonn patrúin ar an bhfáirche an lá sin in a onóir.
    Brigid Ní Chonaire, Cloigcheam
    Brighid Ní Conaire