Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (1) Garrdha sall. Seo é an fáth ar thughadh an t-ainm seo air mar tá teach annsin, níl ann acht na sean ballaí anois, agus bhí bean 'na comhnaidhe annsin agus (Sall Keane) a bhí ortha.
    (2) Bóthar (Keane) atá mar ainm ar an bóthar atá ag dul suas o'n teach seo.
    (3) An crocán mór i lar an garrdha agus sin é an fáth atá an t-ainm sin air.
    (4) Botharín Peadar. Is é an fáth atá an t-ainm sin air mar bhí mnaoi in-a comhnaidhe annsin agus Nan Pheadar a bhí mar ainm ortha.
    (5) Cloch an précáin atá mar ainm ar cloch eile síos sa gcladach, agus bíonn go leor daoine ag snámh píosa amach uaidh sa samhradh.
    (6) Garrdha na seagail atá mar ainm ar páirc eile, páirc a-n mhaith le h-aghaidh seagail an páirc seo, agus sin é an fáth a bhfuil an t-ainm sin air.
    (7) Tá abhainn i bpáirc eile agus abhainn biddy Kenny atá mar ainm air. Tá sean teach déanta in-aice an tobair agus biddy Kenny a bhí in a comhnaidhe ann,
    Dominic Ó Fáodhagháin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)