Scoil: Scoil N. Gobnait (uimhir rolla 16281)

Dún Chaoin, Co. Chiarraí
Muiris Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí sí ag gol d'iarraidh é bhaint di. Sé an cleas a dhein sí ar deire ach ceirt a chasadh ar a méir. Nuair a tháinig an t-athair d'fiafruig sé dhi cad d'imthig airthe agus dúbhairt sí go raibh sí ag gearra blúire beag feóla agus go ngearr sí í féin leis an sciain.
    "Spáin (teasbáin) dom í," arsan t-athair
    "Ó! ní faic é," ar sise leis, beidh sí go maith amáireach".
    Bhí an ceirt ar a méir ar feadh tamaill ach dúbhairt an t-athair léithe ar deire go gcaitfeadh sí an meur do theasbáint do. Agus ansan nuair a chonnaic an t-athair an fáinne dúbhairt sé léithe go gcaithfeadh sí é phósadh.
    Dúbhairt sí leis ná deunfadh go bhfaigheadh sí culaith do gach saghas dath.
    D'imthig sé ag lorg an chulaith agus thug trí mbliadna agus trí lá amuig. An fhaid a bhí sé amuig, bhí siúinéir anaice leis an gcailin agus dhein sé satach di. Chuaidh sí isteach 'on t-sathach agus chuir an siúinéir tón agus ceann ann.
    Ansan scaoil sé leis an satach amach ar an bfarraige. Nuair a tháinig an t-athair
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes