Scoil: Breac-Cluain (B.) (uimhir rolla 16217)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear óg in Aba na Sgáil agus dob é an duine dob óige de muirear throm.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    imthigh sé bhí scléip rinnce agus sport ag athair ag a bhaile dhó. Siar amach san oidhche bhí comhrádh aige leis an gcailín go raibh sé mór léi le tamall anuas. Do gheall an bheirt dá céile ná pósfaidís go dtí go dtiocfadh siad le céile arís i gceann cúig mbliadhan do gealladar dá céile. Mar dheimniú ar an ngeallamhaint do bhris an fear scilling na da leath. Thug sé leath amháin don cailín agus do coiméad sé féin an leath eile. An lá na dhiaidh sin dimthig sé leis bhí sé ag treabadh na mara ar feadh cuig mbliadhan fada.Timceall cuig bliadna i ndiaidh an ama san seoladh long isteach i mbágh an Daingin agus táinigh fear óg as. Bhí beart fé na oscail aige. Do cuaidh sé isteach i dtigh óil cun deoch do bheith aighe.Bhí beirt fhear istigh agus ceistigheadar é. Sé an freagra do thug se ortha ná gur peidléir dob eadh é. Bhíodar amrasach i dtaobh an bhirt a bhí fá na oscail aige. D'imtigh sé leis ac má seadh do lean mo bheirt é agus
    Seán Ó hÓgáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)