Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mar spré, nó chaoire, agus thugaidí ba agus beithíghidh uatha leis, agus thugadh a thuille aca feirm talmhan dóibh. Tá daoine ar an saoghal fós a pósadh ins na tighthe. Thagadh na sagairt go dtí an tig áirithe. Is ins an oidhche is mó, a thagaidís, agus phósaidís gach duine a bíodh le pósad, agus bhaistídís na leanbhaí a bhíodh le baisteadh. Do bhíodh cóisre aca agus póadh breág, agus bhíodh na sagairt ar na póstaí.
    Do bíodh búachaillí tuighe ann agus do bhíodh fáílte rómpa leis. Do bhíodh culaithí de thuighe ortha, agus bhíodh cuid eile aca agus culaith mná ortha. Ní bhíodh sé ceart den bhfear a bheadh ag pósadh bheith ar meisce, deireadh siad; ná níor cheart dóibh dul in-aonacht go dtí an sáipeál. Is ceart go mbeadh eadach gorm nó eadach bán ar an mnaoí a bheadh le pósad. Do bhíodh capaill iallaithe aca agus ba bhreagh iad le fheiscint ag rás le na chéile feuchaint céca a bhuadfadh an rás. Bhíódh na mná faó ar chúlaibh na bhfear. Sin mar thugadh na fir abhaile na mná ar a gcúlaibh: mar b'shín é an nós agus bhí ar an saoghal an uair sin.
      1. filíocht
    Bríghidh Ní Loingsig