Scoil: O'Brennan, Baile Mhic Ealgóid, Tráighlí

An Tóin Riabhach Íochtarach, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó'n line a cheangluigheann Cill Airne leis an abhainn sin. Ba iongantach an áit í fadó - bhí dluth-aimhréidhe na gcoillte mar ionad ceilte ag áitreabhaighe agus lucht ceannais na dúthaighe, agus aon áit -inaice lé Sliabh Luachra - go raibh cómhnuidhe ar aoinne dé Sliocht Chiarraí, ba cheart " Ciarraí Luachra " a thabhairt ar an áit sin.
  2. Na Ciarraidhigh
    Deirtear go raibh treabhachas agus seilbh ag Sliocht Ciarraí ó Abha na Mainge go Béal na Sionainne agus an conndae go léir thuaidh de raon Sleibhte Bhréanainn. Tá sé ráidhte go dtángadar adtuaidh in-éinfeacht lé Feargus Mac Ríogh timcheall na bliadhna 1 A.D. acht 'sé mo thuairim go raibh na Ciarraidigh sa conndae seo roimh an bhliain sin. 'Sé an rud a deireann úghdair eile go dtangadar roimh gabháltas na gCeilteach - sa bhliain 400 R.C. - cé gur Cheiltigh iad féin, mar d'adhraidís déithe na gCeilteach. Cuireann an t-ainm "Triuch-an-Aicme" i gcuimhne duinn áit dhúthchais Sliocht Chiarraí - mar b'é an treabh atá i gceist ná aicme Chiarraí.
    Dréir Comhlucht Gaedhealach an tSean-Eólais 1881 - 'sé an bronntanas a thug an Rí Sean do Mhaolmhuire (Mheyler) ná aicme Ciarraidhe