Scoil: Ráth Mhór (B.) (uimhir rolla 16987)

An Ráth Mhór, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Cróinín

1. Naomh Cuimín an Pátrún ag an bparóiste.

B'eisean a thug an fior creideamh dos na daoinibh.
    Bé Mathghamhna an taoiseach a bhí ar an gceanntair an uair sin. Cuaidh Naomh Cuimín agus a dhriothar cuige agus dh'íarradar air ceanntar do thabhairt dóibh cun solus an creidimh do cur ar lasadh ann. Dubhairt an taoiseach Leo go dtabharfadh sé dóibh an méid a bheadh siúbhalta aca ó éirighe na gréine go dtí a dul fé sa tráthnóna.
    D'éirigheadar araon ar breacadh an lae. Siubhal Naomh Cuimín an paroíste seo ar fad ac thuit an chodhladh ar an bhfear eile s níor shiubhal sé ac fior bheagán ar a dtugtar Firies anois.
    D'éirig le Naomh Cuimín an creidheamh do thabhairt do's na Bárbaraigh a bhí na gcómhnuidhe sa Ráth Mhór.