Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a dheánfaimíd arsa Dómhnall". "Tugaimís cuaird ar an dtigh fé thalamh", arsa mise. Ní raibh uaidh acht gaoth an fhocail. "Tar a bhfeacais riamh," ar seisean. Lá ar na bháireach leogamair orainn go rabhamair ag dul ar scoil mar ghnáth. Chuadhamair i bhfolach i gCumar Glaise na Céardchan go dtí go raibh n[a] páistí eile imthighthe ar scoil. Bhí an lá go bréag agus an grian ag taitheamh go lonnra[ch] ar loch is ar lochán. "Féuch, ní fada uainn an tigh fé thalamh anois." B'fíor do, ac sar a raibh sé d'uainn againn a thuille a rádh cé cídhfimís ag teacht ach mo athair agus athair Dómhnnall [!] a bhí ag cuardhach do caoir[ibh/igh?] ar an gcnoc. Chonnac mo athair ag gearradh slaite. Chonnac athair Dómhnall ag déanamh amhla[idh.] Cad a dhéanfaimís. Dé mbeadh loch inaice liom léimfinn isteach ann acht ní raibh. Thugas dos na cosaibh é. Siúd é m'athair im dhiaid. Theip an rith orm mar bhí mo croidhe im bhéal. Bhuaileas mo cos i gcoinnibh roithleóige is baineadh trascairt asam.
    Tadhg Ó Connchúbhair
    Pádraig Ó Seaghdha