Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

......agus spealadóir mór féar a bhaint do beadh é agus chuaidh sé go Luimneach agus ní raibh an Ghaoluinn puinn aca a labhairt i Luimnig agus Ghaoluinn is mó a bhí ag Bréanán. Bh fear críona sa tig ina raibh sé in aimsir is bhí Ghaoluinn mhaith aige agus nuair a bhíodh an oidhche fada bhíodh mórán Eireann des na buachaillí ag taisteal ortha is bhídís a n-innsint seana aimsearacht dóibh.
    "Bhuel a Bhreanan" arsa duine aca oidhche. "Tá sé ráidhte ná feictear aoinne a cailltear ar an saoghal so nach baoghal go bhfeictear thar nais iad". "Tá sé sin ráidhte" adubhairt Breanán agus is dócha" dubhairt Breanán "gur fíor é". "Ní headh muise a Bhreanán, " adubhairt sé. Do connacathas duine aca a cailleadh annso mar bhaile, agus bean riaghalta i beadh í. "By gar" adubhairt Breanán, "mbféidir go mbéadh sé amlaidh".
    "Bhí feirmeóir annso mar bhaile", adubhairt sé, "agus táíd siad fós ann" agus ní fada uainn a cómhnuigead siad "Do bhí mach leis" a dubhairt sé "na shagart agus do "bhí beirt inghean leis na mná riaghalta. Do cailleadh duine des na mná riaghalta
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Seán Mhártan Ó Súilleabhain