Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Bhí bean ann fadó gur b'ainm di Cáit Deas agus bhí sí in aimsir amuig...

Bhí bean ann fadó gur b'ainm di Cáit Deas agus bhí sí in aimsir amuig i Shtéig agus bhí sí ann go ceann bliadna. Nuair a cailleadh bean tíge D'fág sí aon leanbh amháin na diaidh d'fan Cáit Deas sa tig ag obair ar fuaid an tíghe agus ag la tabhairt aire din leanbh. Bhíodh sí ag sníomh na h-aon oidhche.
    Oidhche des na h-oidheataibh bhí sí ag sníomh go dtí an dhá uair deag agus nuair a chuaidh sí síos sa t-seómra chualaidh sí in gurh á rádh. "Á a Cáit is follamh d'fágais na mugaí aréir". An tarna oidhche bhí sí ag sníomh airís agus d'fág sí bainne ins na mugaí agus nuair a cuaidh sí síos sa t-seómra cun a leanb d'feiscint, is amhlaidh a bhí mátair ar leinbh shíos agus an leanbh na bacluinn aice agus nuair a d'feich sí airís ní raibh a taisg ní a tuairisg ann.
    Nell Ní Shiochfhrada
    Ceann Eich, Co. Chiarraí