Scoil: Dunmore, Kilkenny (uimhir rolla 4331)

An Dún Mór, Co. Chill Chainnigh
M. Ó Leathlobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    He wrote a diary Cunntas Cinn lae and it is a fine work. As Gaeilg a scriobh sé ac bhí laidín aige freis mar dubhairt an scealaidhe liom gur mhuin sé laidin dos na buacaillí a bhí ag dul go dtí na calaisdí sagart ar an Mhór Roinn.
    Tháinig Amlaoidh go dtí an Patruin i tobhar Naoimh Seáin (Johnswell) ceithre míle ó 'n baile mór Cill Cainnig. Cuireann sé síos mar geall air íns an Diary ( Cinn lae ) Bíonn an patrún ann go dtí an lá atá indiú ann Lá Féile Seán. Tagann na daoine ó gac áit san paróiste seo Naomh Seán (Cill Coinnighe ) cun onóir a thabart don Naomh. Teigeann óg is sean ó Dún Mór ann leis. Nílimíd comh gallda annseo í gCill Coinnigh agus a tá ráidhte ag na scríobneoirí móra an lae indiu.
    Bíonn daoine ann ag an patrún seo Naomh Shean ag diol oraistí, brioscaí milis milseáin is liomáid agus eile an lá ceadna .
    Cúis áthais duinn go léir an patrún seo, Lá Feile Seáin.

Eamonn Brethnac