Scoil: Drom Dhá Liag (C.) (uimhir rolla 12230)

Drom Dhá Liag, Co. Chorcaí
Bean Uí Dhrisceoil

Ar an leathanach seo

1. Timcheall céad slat taobh thuaidh de'n bhaile tá sean-roilig. Istig insan roilig seo tá an dá liag in a seasamh agus fuair Drom-dháliag a ainm ó'n dá liag. Tá an roilig an-sheanda agus tá dátaí ar tuamaí ann chómh fada siar le 1764. Tá uaig ann in a bhfuil sagart an t-Athair Seán Ó h-Annagaín a fuair bás i 1778.
    Tá poll ar an dtaobh theas de'n roilig agus deireann na daoine gur isteach ins an bpoll san a cuireadh muintir na h-áite a fuair bás leis an ocras le linn an gorta 1847.
    Istig i lár na roilige tá fothrach sean-eaglaise. Níl ann ach aon falla amhaín. Eaglais Caitilicighe a bhí ann uair ach nuair a bhí
    Máire Ní Fhearghail
    Doire Graí Thiar, Co. Chorcaí