School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drom Dhá Liag, Co. Chorcaí
Bean Uí Dhrisceoil

1. Bhí gabha sa dúthaig seo bliadhanta ó soin agus d'fág sé a mhuintir féín agus chuaidh sé go dtí áit éigin in aice na cathrach ag lorg oibre. Do bhuail uime baintreach mhná agus bhí ceardhcha aici. Do pósadh an bheirt agus ní chuala a mhuintir aon rud mar geall air ar feadh cúpla bliadhain. Annsan chuaidh a deirbhsiuir á lorg. Nuair a tháinig sé in aice na h-áite in a raibh an buachaill chuala sí go raibh sé ann. d'Airig an gabha go raibh sí ag teacht agus leig sé air a bheith marbh. Ní raibh fhios ag aoinne gur ag leigint air a bhí sé. Tháinig a deirbhsiúir nuair a bhí an torramh ar siubhal agus tosnuig sí ag caoineadh.
    Seán Ó Coileáin