Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Bhíodh an dá lá déag de Nodhlag na saoire fadó agus lastaí coinnle gach oidhche dhiobh.
    Deireann cuid de’s na daoine go dtuiteann lá crosta na bliadhna ar an tríomhadh lá i ndiaidh lá Nodhlag. Ní thosnuightar aon ghnó an lá san ná ní aistirítear isteach go tig nua. Ní cuireadh na daoine fadó an luath amach Céadaoin na Luaithe. Níor mhaith leó aon bhearra a dheanamh Dé Luain, "Bearra an Luain" a ghlaodhtar air. Bíodh cuid maith scioláin geárta ag daoine fadó chun iad a shádh Aoine an Cheastha mar deiridís go fásidís sin gan aon dabht.
    B’é an céad rud a dheinidís maidin la, 'le Pádruig ná dul amach agus slat saillidhe a ghearra agus á thabhairt isteach Do dhóighidis a bharra sa teine agus annsan thúmidís in uisge é. Dheinidís cros ar ghualainn gach aoinn leis an gcipín seo. Dheineadh na
    Síghle Ní Chruadhlaoich
    Liathchoill, Co. Chorcaí