Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí táiliúr in a chómhnuidhe in aice an Mhuilinn, i mBaile Mhúirne fadó agus bhí buachaill in a phríntíseach aige. Fear ana aérach ab eadh an táiliúr agus bhíodh an tigh lán do fhearaibh gach oidhche ag sgoruidheacht.
    Tháinig smaoineamh go dtí an táiliúr oidhche amháin. Dubhairt sé leis an bpríntíseach go maitheadh sé bliain dhá aimsir do dá raghadh anonn go roilig Gobnatan Naomhtha, i mBaile Mhúirne agus cloigeann duine a thabhairt abhaile leis. Bhíodh na seana chloigin an uair sin caithte tímcheall na roilige. Is amhlaidh a bhí áthas ar an mbuachaill nuair a fuair sé an seans. Amach leis, agus d'imthig sé anonn go dtí an roilig. Amach leis an dtáiliúr in a dhiaidh agus d'imthig sé an
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Chorcaí