Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear 'na chómhnuidhe i mBaile-Mhúirne uair agus 'sé an ainm a tugtaí air ná Dómhnall Mór. Bhí a bhean marbh agus bhí sé ana bhocht. Bhí triúr clainne aige, beirt mhach agus aon inghean amháin. Do phós an inghean fear saidhbhir ach ní raibh aon spré aici mar bhíodar ana bhocht.
    Nuair abhí sí pósta bhí saoghal breágh aici. Bhí tig ana mhór aca. Oidhche amháin bhíodar ag dul a chodladh agus bhí duine bán istig ann agus é ag gol agus tháinig eagla ar an mnaoí agus dubhairt sí go ritheadh sí abhaile, ach dubhairt an fear gurb'é a athair féin é agus gan aon eagla a bheith uirthi.
    D'imthigh an cailín léi agus ní raibh sí imthighthe ró-fhada in-aon-chor nuair a chuaidh an rud bán 'na dhiaidh. Do ghlaoidh sé uirthi agus do stop sí ar an mbóthar agus d'iompuig sí timpeall agus d'fhiafhruig sí de cad abhí air agus dubhairt sé chun fanamhaint leis. Do rith sí chómh tapaidh agus bhí 'na cosa go dtí an
    Nóirín Ní Dhuinnín
    Bean Sheáin Uí Luasaigh