Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

bheirt leanbh ag déanamh trioblóide dá anam.
    D'innis sí dá mhach mar dheall ar an rud a thuit amach an oidhche úd nuair a rugadh an beirt leanbh.
    Nuair a chuadar thar n-ais go scoil airís, do bhí mach bean fhir an geata agus mach an bean an mhnaoí friothalamh ag imirt liathróide lá agus do bhuaidh mach bean fhir an geata air Do glaoidh mach bean fhir an geata "bastard" air mach bean fhir an geata.
    Nuair a chuadar go léir abhaile i gcóír laethannta saoire um Nodlaig.-
    Dubhairt mach bean fhir an geata le na máthair gur ghlaoidh an buachail seo "bastard" air d'fiafhruig sí dá mháthair an "bastard" é dubhairt sé nár bh'eadh do cuaidh an duine-uasal go dtí an coláiste seo
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí