Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

agus ba dhóich leat gur leath-lagha iad do bhíodar chómh mór san.
    As go brách leis an bpúca soir trí "chúil na gCailleach" agus trí "Sruth na gCarrach" agus trí "Chúil Muice". Bhí an leath-amadán ag [?] air agus 'á [?]fhiafhruighe de cá raibh sé ag dul leis.
    Dubhairt an púca leis go raibh se 'á bhreith soir go dtí "Gleann an Leamháine" go raibh ana rinnce ag na daoine maithe ann agus go gcaithfeadh an leath-amadán ceol a sheint dóíbh agus go ndíolfaí go maith é.
    Dubhairt an púca leis an leath-amadán an píb a ghléasadh chun go n-aireochfhadh sé é.
    Dubhairt an leath-amadán leis nách raibh ach an dhá phort úd aige. Dubhairt an púca leis go gcuirfeadh sé féin ceol ann. Dubhairt an púca leis an leath-amadán greim daingean a chiméad ar a adharcha ar eagla go dtuitfeadh sé anuas.
    Bhí ana dhrabhramh ag an bpúca le
    Siobhán Ní Thuama