Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

pósadh iad.
    Tar-éis an phósadh do tháinig Nóra Ghlic abhaile chun a h-Athar is a Máthair agus do thug sé Seán buidhe léi.
    Nuair a bhíodar ag ithe dubh rad le Nóra Ghlic dul igcóir fíor uisge. Nuair a tháinig Nóra Ghlic go dtí an tobar do chonnaic sí cloc mór os chíonn an tobair.
    Do thosnuig Nóra glic ag gol go chruaidh agus dubhairt sí ó chad a déanfhadh má bheidh leanbh againn agus nuair a bheidh sé mór a ndhóthain chuirfhim go dtí an tobar seo é agus tuitghidh an cloch seo anuas ar agus marbóchaidh sé é.
    Fé dheire do tháinig tuirse ar an Máthair is ar an t-Athair is ar na daoine go leir a bhí ag fietheamh igcóir an t-uisge agus do chuireadar an chailín aimsire ag triall uirthe féachaint cad a bhí a choimeád