Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Do siubhal sé suas go dtí an áit na muca an diabhal.
    Nuair no tháinig sé suas in-aice leis an diabhal do dhruidan diabhal tamaill maith amach uaidh mar níor mhaith leis bheith in-aice leis an uisge beannuighthe ná leis an manach naomtha in-aonchor.
    Ansan nuair do bhí sé imthighte amach uaidh do labhair an manach naomhtha leis agus dubhairt sé leis bheith ag imtheacht as ar a radharc in-Ainim Dé.
    Ní dubhairt sé a thuille leis ansan ach do thosnuig an diabhal ag druideamhaint abhfad amach uaid ansan.
    Ní raibh na focail amach as a bhéal in-aonchor geall leis nuair do thosnuig an diabhal ag sgreadaig agus ag béicig agus ansan do tháinig sé agus do caith sé anuas air
    Máire Ní Dhrisgeóil
    Diarmuid Ó Críodáin