Scoil: Baile Uí Bhuaig (B.) (uimhir rolla 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    t-Athair Liam an sagart deireannach díóbh a bhí ann. Cailleadh é timpall 1795. Is dóca gurab iad a cnámha ata sa tuama i roilig Baile Mhuirne. Tá sé ráidhte go bhfuil 17 sagairt de muinntear Iarflaithe curtha sa tuama. Aircinnig no "Church wardens" a bheadh muinntear Iarflaithe.
    Do buneadh an ceann an sean-teampall in aimsir Cromuill. Deir an beal oideas gur bhiad muinntear Bhaile-Mhúirne iad féin a bhain an ceann de, a dtreo is na beadh sé de shásamh ag saighdiúrí Cromuill é dhóghad.
    Do caith Ó Suilleabháin Beara oidhche ann nuair a bhí sé ag dul ó tuaidh, agus d'eist sé Aifreann ann. Do cuir Cáthaig, Carraig-an-Phúca cath air, ar na ceapacaibh ach do bhuaidh sé ortha.
    Do glaoidh "Cardinal Rinucinni" go dtí Teampall Gobnait ar a thuras ó Neidín do. Fuair saighdiúir Cromuill Baile Mhúirne. Do ceannuig duine des na "Colthursts" uaidh é ar £5. Bhí an saighdiúir ag dul siar fé dhéín Baile Mhúirne. Do bhuail "Colthursts" uime. Nuair a connaich an saighdiúir na sléíbhte go léir uaidh siar ceap sé ná raibh aon maith san áit. Níór cuaidh sé siar in aon cor annsan. Níór tháínig na "Colthursts" go Baile Mhúirne
    Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
    Prionsias Ó Ceallaigh