Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean-aimsir ins na tighthe a phósta na daoine. Bhí sagart san iarthar le linn na h-aimsire seo, agus bhí an oiread san le pósadh aige gur coiméadadh gnóthac go déanac san oidhche é; Oidhche Inide. Núair a bhí an sagart ag dul fé dhéin an lanamhan deireanaighe bhí sé isteach is amach le glaodhac an choilig. Do bhead an pósad dhleaghthach dá mbead sé thart roimg glaodhach an choilig, mar is do réir an choilig d'imthighead na daoine an uair sin toisc gan na cluig bheith acu.
    Bhí an sagart díreac i lár an pósaidh, núair do phreab an choileac i n-áirde ar an gclaidhe, agus do chroth sé sgíatháin roimh glaodhac do "Beireadh duine éigin an sgórnaig air sin cun go mbeidh deire againn arsan sagart. Do rugadh ar an gcoileac do pósadh an lánamha, agus bí an pósadh dhleaghtac mar níor ghlaoidh an coileac cun go raibh sé thart
    Nóra Ní Chróinín
    Bean Uí Iarfhlaith