Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Neans Ní Shúilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgoil mar bhí an ball so i bhfad ó aon bhóthar, agus ar an gcuma san ná beadh baoghal air ó'n riaghaltas. Tríd an gaedhluinn is mó do mhúin sé, ac cait sé an bhéarla leis do mhúineadh mar san am san ba mhaith le cuid de's na daoine bearla bheith aca. Deirtear gur tríd an gaedhluinn do mhúineadh sé stair na tíre. Droc thig cinn tuighe bhí aige sa bhall so, ac nuair bhíodh an aimsir breág ann amuigh sa pháirc bhíodh an rang aige.
    Ní raibh aon tig cómhnuighthe aige féín, agus ar an gcuma san théídheadh se le na mic léíghinn abhaile gac oidhche. Sa sgoil seo ní raibh suidhceáin ná búird. Caithfeadh na mic léíghinn suidhe ar an úrlár no seasamh. Cóip leabhair agus pinn luaidhe a bhíodh aca cun sgríobhnóíreachta agus ar cloc mhín a deintí san.
    D'fhan sé chúig no sé bliaghanta annso, agus t'aistrigh sé annsan go Baile Uí Bhuaig, mar is ann bhí an séípéal agus bhí sé i lár na pharóíste. Bhí tig maith annso aige, tig mór clúdaighthe le slinn agus dhá sheómra ann. Bhí an tig seo na sgoil náisiúnta go dtí an bhliain 1896.
    Thug sé tearma fada annso, agus bhíodh
        1. foirgnimh