Scoil: Glashaboy (uimhir rolla 10569)

An Ghlaise Bhuí Thuaidh, Co. Chorcaí
Liam Ó Leighin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear 'na chomnuidhe tímcheall na h-áite seo in aimsir na bFínínní. Donnchadh Ó Dálaigh a b'ainm dó. Huir sé spéis mhór i ngluaiseacht na bFínínní. D'oibrigh sé go dian díchteallach tímcheall na h-áite chun suim na ndaoine do mhúsgailt agus iad do gríosadh chun a gceart d'éíleamh.
    Ghaibh sé páirt san eirghe amach agus bhí sé páirteach in alán sgriosmhar eile sa nduthaigh. Bhí sé amach oidhche ag déanamh obair rúnda agus bhí sé an déanach dorcha agus é tamall maith ó bhaile. Chuaidh sé isteach idtigh ag lorg loístín acht d'eitigheadh dó é. Bhí "ciúineas" ag teastáil ó mhuintir an tighe dubhradar. Tháinig na saighdiúirí Gallda ar Donnchadh an oidhche sin. Níor aithnuigheadar é ámhthach agus d'éirigh leis dul uatha. Marbuigheadh é sa deire. Thóg beirt shaighdiúir é go háit uaigneach chun rún éigin do mhealladh uaidh. Ní sgéicfeadh sé ar a mhuintir agus d'fhág na saighdiúirí fuar marbh san áit é. Ins na h-oidcheannta fada Gheimhridh nuair a bhíonn seanchuidheacht cois teine ag muintir na tuaithe is minic a luadtar le h-omós agus le grádh, ainm dhílis - Donnchadh Ó Dálaigh.
      1. daoine