Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí Mícheál Chormaic thíos amach, bliain, do thárla go raibh cailín áirithe ag pioca na bprátaí indiaig na bhfear. Ní raibh puinn maise ag baint léi : bhí a cuid gruaige go glibeach scáinte bhí sí cos-nochtaithe agus is méiscreach a bhí na cosa aici.
    Dubhairt duine des na fearaibh le Mícheál nár bhfearr rud a dhéanfadh sé ná amhrán do cheapa dhi. Dhein Mícheál amhrán am basa, agus isé do mhol thar na beartaibh í.
    Nuair a chualaidh fear a tighe é, do gheall sé éinní ba mhaith leis do Mhícheál ach an t-amhrán do cur in oireamhaint dá inghin féin, ach d'eitig Mícheál é sin do dhéanamh.
    Conchubhar Ó Confrolaidh a thug an fhaisnéis seo agus an t-amhrán dom. Níl sé go léir ann ámhthaig, agus ní chualadh ag éinne eile ó shin é, cé go bhfuil mórán ann a chualaídh é agus go raibh a chúntas acu
    Mícheál Ó Cuileanáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)