Scoil: Corrabha (Curravagh)

Currach Bheatha, Co. an Chabháin
(ní thugtar ainm)

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    is iomhdha nídh atá le feiceál annseo is annsiúd ar fud a' tighe - na builg, an tinneoin, píosaí iarainn, raspaí, órd, sean crúidhtheacha capall agus rudaí eile nach iad. Sé nídh é na builg ná dhá phíosa adhmaid agus bolg mór leathair eatortha. Nuair a tógtar an lámh líontar na builg d'aer agus nuair a íslightear í séidhtear an taer sin suas tríd an teine. Cuireann an taer sin an teine ar dhearg lasadh. Cuireann an gabha crúidhtheacha fé caiple, fé asail agus is anróiteach an saoghal a bhíos aige - é ag obair ó mhoch na maidne go dtagann dorcadas na hoidhche aríst ach mar sin féin ní chloisfeá a' casaoid riamh é. Bhíonn sé lán tsásta leis an sórt saoghail a bhíonn aige. Sé an chaoi a chuireann sé crúidhtheacha fé chapall ná - baineann sé na sean chrúidhtheacha den chapll agus caitheann sé i leath taobh iad. Annsin gheibheann sé ráspa agus deineann sé crúb a' chapaill a pharáil. Sé an fáth a dheineann sé é sin ná chun é a dhéanamh mín réidh innus go luighfidh an crúdh nua go deas cothrom uirthi. Cheap mé go raibh an obair sin an-chruaidh ar an gcapall ach dubhairt an gabha nach raibh go raibh crúbh capaill cosamhail le ionga duine agus go bhféadfadh duine é a ghearradh gan pian ar bith. Rinne an gabhar crúdh nua cúns bhíos ann. As píosa iarainn seadh rinne sé é. Chuir sé an tiarann isteach sa teine agus nuair a bhí sé te thóg sé amach é le teannchar is chuir sé ar an inneoin é. Rud mór iarainn a beadh an tinneon agus bhí sé leathan ag taobh amháin agus caol ag an dtaobh
    Brighid Ní Shiordan
    Carrick West, Co. an Chabháin