School: An Clochar, Cill Ruis

Cill Rois, Co. an Chláir
An tSr. Pól

1. (continued from previous page)
    ar Naomh Seanán. Bhí gort mór ag a athair lán de shíolta agus bhí na phréacháín ag piochad na síol. De Domhnaig dubhairt Athair Sheanáin leis gur cheart an síol do choiméad ó na préacháin. Annsan chuaidh sé go dtí an t-Aifreann agus cad a dhein Naomh Seanán ach na phréacháin go léir do chur isteach í mbothán éigin agus an doras do dhúnadh. Nuair a bhúail Naomh Seanán isteach d'fhéach a athair air agus bhí agaid crosta air, nuair nár dhein sé an rud a dubhairt sé leis.. Nuair a chuaidh a athair abhaile ón Aifreann is mór an ionga a bhí air nuair a chonnaic sé na préacháin go léir insan mbothán.
    Sé Naomh Seanán a chuir an cathach ó Innis Cathaigh agus tháinig sé in aice an tobair naomhtha agus rug sé greim as an talamh ann. Tá ainm ar, "Greim an Cathaigh ".
    Do cuir sé a lán Mainistir ar bun ceann in Innis Cataig. Corcaig agus Oileán Easboigh. Rug aingeal ar a grúaig air í mBaile Árno agus thóg sé go dtí Innis Cathaig.
    Tá tobar beannuighthe í Mágh
    Máire Ní Flanagáin