School: An Clochar, Cill Ruis

Cill Rois, Co. an Chláir
An tSr. Pól

1. (continued from previous page)
    cun Naomh Stiopán do ghabháil, chuaidh sé i bfolach i gcrann. Nuair a bhí na saighdiúirí ag dul thart, d'eitil an dreóilín amach as an gcrann 'na raibh Naom Stiophán. D'fhéach na saigdiúirí isteach agus chonnacadar N. Stiopán.
    Nuair a bhí an Mhaighdean Muire ag teicheadh ós na saighdiúirí bhí a cosa ag tabhairt fola. Bhí na coisceamanna le feicsint agus do chlúdaigh an spideóg le duilleógaibh iad.
    Bhí fear ag an Mol Thuaidh uair amháin agus bhí teine mhór ar lasadh aige. Bhí beithir ann freisin agus lá amháin nuair a chuaidh an fear 'na chodladh, dein an beithir iarracht ar an dteine a mhúcadh. Nuair d'éirigh an beithir as, do chuir an spideóg piosaí tirme de chúnlach isteach sa teine. Do lás sé an teine arís agus nuair dhúisigh an fear, do bhí an teine go geal. Deirtear gur dhóigh an spideóg a brollach an uair sin agus gurab' shin é an fáth go bhfuil a brollach dearg.
    Máire Nic Mhathgamhna
    Dún na gCorróg, Co. an Chláir